Uzmanlaştığımız Farklı Kauçuk Türlerinin Teknik Özellikleri

DOĞAL KAUÇUK

Doğal Kauçuk Nedir?

Doğal kauçuk, gevşek bir şekilde bağlanmış uzun izopren polimer zincirlerinden oluşur. Zincirler birbirinden ayrıldığında kendilerini yeniden bağlarlar; bu da kauçuğa esnekliğini verir. Sentetik olanın aksine. Petrokimyasallardan yapılan sentetik kauçukların aksine doğal kauçuk, kauçuk ağaçlarının lateks özünden yapılır (diğer bitkiler de lateks üretmesine rağmen kauçuk ağaçları kauçuk üretiminde en verimli olanlardır, bu da onları doğal kauçuğun %99’u için lateks tedarikçisi yapar).

Doğal Kauçuk Özellikleri

Doğal kauçuk esneklik ve mukavemetin yanı sıra kirliliklere ve çevresel koşullara ve hidrokarbonlara karşı savunmasızlığa sahiptir. Diğer kauçuklarla karşılaştırıldığında, doğal kauçuk en esnek türlerden biridir ve suya ve bazı kimyasallara karşı dayanıklıdır. Ayrıca kesme, yırtılma, aşınma, yorulma ve aşınmaya karşı da dayanıklıdır ve -58 ila 212 derece F arasında bir çalışma aralığına sahiptir. Ek olarak, çok fazla gerilme mukavemetine sahiptir ve diğer malzemelere kolayca yapışır.

Doğal Kauçuk Ne İçin Kullanılır?

Doğal kauçuk, yüksek düzeyde aşınma ve ısı direnci gerektiren uygulamalarda kullanılır. Mukavemeti ve sıkıştırılabilirliği sayesinde doğal kauçuk, titreşim önleyici bağlantılar, tahrik kaplinleri, yaylar, rulmanlar, lastik bantlar ve yapıştırıcılar gibi mühendislik uygulamalarında kullanılır. Ancak doğal kauçuğun %50 gibi büyük bir kısmı, mukavemeti ve ısı direnci sayesinde yarış arabaları, otobüsler ve uçaklar için yüksek performanslı lastiklerde kullanılır. Ayrıca hortumlarda, otomotiv parçalarında, köpük yataklarda ve pil kutularında da kullanılır.

SBR KAUÇUK

SBR Kauçuk Nedir?

SBR veya Stiren-bütadien kauçuk, benzer uygulamalar için doğal kauçuk yerine yaygın olarak kullanılan ve en çok tüketilen sentetik kauçuktur. SBR, %25 stiren ve %75 bütadienin bir ko-polimer içinde birleşmesinden oluşan genel amaçlı bir kauçuktur. Ko-polimer, bu iki malzemenin moleküllerinin birden fazla birime sahip birleşik moleküller halinde birleşmesi anlamına gelir. Eklenen stiren, SBR’yi daha ucuz hale getirirken yapıştırma ve harmanlama yeteneklerini de arttırır. Stiren ayrıca SBR’ye aşınma ve sürtünme direncinin yanı sıra mukavemet de kazandırır.

SBR Kauçuk Özellikleri

SBR kauçuk, ucuzluğu ve bulunabilirliği nedeniyle bu kadar yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak aynı zamanda yüksek gerilme ve darbe mukavemetine, esnekliğe ve aşınma direncine sahiptir. Düşük sıcaklıklarda esnektir (doğal kauçuk kadar esnek olmasa da) ve iyi bir ısı direncine de sahiptir. SBR ayrıca suya, organik aside, ketona, kimyasala, alkole ve aldehide dayanıklıdır. Bu kauçuk türü aynı zamanda doğal kauçuktan daha iyi yaşlanır ve özelliklerini geliştirmek için kullanılan büyük miktarlarda dolguyu barındırabilirken çatlamaya karşı dayanıklıdır.

\SBR Kauçuk Ne İçin Kullanılır?

SBR’nin çoğunluğu hafif uygulama otomotiv lastiklerinde ve parçalarında kullanılır. Doğal kauçuğa göre daha düşük ısı direnci nedeniyle, otomobil lastiklerinde yüksek performanslı veya ağır hizmet tipi lastiklere kadar azalan oranlarda kullanılır. Uçak lastikleri gibi ağır hizmet uygulamaları tamamen doğal kauçuktur ve daha fazla ısı direncine ihtiyaç duyar. Soğuk emülsiyon SBR özellikle hafif hizmet lastiklerinde kullanılırken, çözelti SBR daha yüksek maliyeti nedeniyle radyal otomobil lastikleri ve motosiklet sırtları gibi özel uygulamalarda daha yaygın olarak kullanılır. SBR, tahrik kaplinleri de dahil olmak üzere otomotiv parçaları için de kullanılır.

SBR, otomotiv uygulamalarının yanı sıra, aşınma direnci sayesinde endüstriyel uygulamalarda kayış, tel ve kablo yalıtımı, çekme yastıkları, rulo kaplamalar, hortumlar, contalar, keçeler ve kaplamalı kumaşlar olarak da bulunabilir. SBR, metal yapışması ve aşınma direnci sayesinde özellikle kauçuk contalar için kullanılır. Daha ticari tarafta ise SBR ayakkabı tabanlarında, halı destek yapıştırıcılarında ve kalıplanmış kauçuk ürünlerde kullanılmaktadır.

EPDM KAUÇUK

EPDM Kauçuk Nedir?

EPDM (etilen propilen dien monomer) etilen, propilen ve dien monomerlerinden oluşan sentetik bir kauçuktur. Moleküler yapısı tek bağa, kimyasal olarak doymuş bir omurgaya sahiptir, bu da onu dış ortam koşullarına karşı son derece dayanıklı hale getirir. Bunun nedeni, ozon ve UV ışınlarının moleküler yapısını çift bağa sahip kauçuklarla aynı şekilde parçalayamamasıdır.

EPDM Özellikleri

EPDM’nin en büyük avantajları, dış mekanlarda hava koşullarına ne kadar dayanıklı olduğudur. Aşınmaya, UV ışınlarına, ozona, yaşlanmaya ve hava koşullarına karşı koyabilir ve mevcut en su geçirmez kauçuktur. EPDM ayrıca buhara dayanıklıdır, hava olmadan 392 derece F (200 C) sıcaklığa kadar çalışabilir ve polar sıvılar da dahil olmak üzere kimyasallara karşı dayanıklıdır. EPDM, 250 F derecenin altında silikon kauçuğa benzer özellikleriyle esnektir, düşük elektrik iletkenliğine sahiptir ve metallere kolayca yapışır. Ayrıca %600 uzama ve 500-2500 psi gerilme aralığı ile çok esnektir ve -50 derece F (-45 C) ile 350 derece F (177 C) arasındaki sıcaklıklarda iyi çalışır. Bunun da ötesinde EPDM, otomotiv endüstrisinde bu kadar yaygın olarak kullanılmasının nedenlerinden biri olan gürültüyü yalıtır ve azaltır.

EPDM Kauçuk Ne İçin Kullanılır?

EPDM, çok fazla dış mekan veya neme maruz kalacak parçalar için veya elektrik yalıtımı için silikon kauçuğa daha ucuz bir alternatif olarak kullanılır. Bununla birlikte, çatı veya astar olarak da kullanılabilir. Esas olarak dört sektörde kullanılır: Otomotiv, Endüstriyel, İnşaat, HVAC.

NBR KAUÇUK

Nitril Kauçuk Nedir?

Buna-N veya NBR (nitril-bütadien kauçuk) olarak da bilinen nitril, bir tür sentetik kauçuk polimeridir. Akrilonitril ve bütadien moleküllerinin birleşiminden oluşan bir kopolimerdir.

Nitril Kauçuk Özellikleri

Nitril kauçuk, aynı zamanda sert ve sıcaklığa dayanıklı olmasına rağmen en çok yağ direnci nedeniyle popülerdir. Nitril kauçuktaki yağ direnci miktarı akrilonitril yüzdesine bağlıdır. Daha fazla akrilonitril, kauçuğu yağdan şişmeye karşı daha dirençli, daha güçlü ve gazlara karşı daha az geçirgen hale getirir. Daha az akrilonitril ise düşük sıcaklıklarda daha esnek olmasını sağlar. Ayrıca ısı direnci, gücü ve esnekliği ile de bilinir.

Nitril Kauçuk Ne İçin Kullanılır?

Nitril kauçuk, yağ direnci, aşırı sıcaklıklar altında performans ve kişisel koruma gerektiren uygulamalarda popülerdir. Sıcak yağ direnci, onu otomotiv endüstrisinde contalar, yağ keçeleri, O-ringler, motor hortumları ve diğer parçalar için yararlı olan yaygın bir malzeme haline getirir. Ayrıca baskı endüstrisinde mürekkepleri yayan ruloların yapımında da kullanılır.

NEOPREN KAUÇUK

Neopren Kauçuk Nedir?

Neopren kauçuk, polimerize kloroprenden oluşan sentetik bir malzemedir ve bazen polikloropren olarak da adlandırılır. Polikloropren esas olarak karbon, hidrojen ve klor polimerlerinden oluşur ve bunlar neoprene kimyasal inertlik ve termal, yağ, su ve solvent direnci gibi belirli arzu edilen özellikleri vermek için çapraz bağlanır. Üretim sürecinin bir parçası olarak neopren, özelliklerini geliştirmek için sentetik kauçuğun kimyasal olarak işlenmesi olan vulkanizasyon işlemine tabi tutulur. Vulkanizasyon sırasında moleküllerin çapraz bağlanması gerçekleşir, bu da daha büyük bir molekül oluşturmak için ayrı kloropren zincirlerini birleştiren sülfür köprüleri üretir. Sülfür bağlantılarının sayısı neopren partisinin genel özelliklerini etkiler. Bu nedenle, kloroprenin nasıl vulkanize edildiğine ve kaç tane sülfür bağı üretildiğine bağlı olarak, neopren temel yapısını değiştirmeden değişen derecelerde bir dizi özellik ifade edebilir. Sonuç olarak, birçok farklı uygulamada bulunur.

Neopren Özellikleri

Isıya çok dayanıklı bir kauçuktur. Doğal kauçukla karşılaştırıldığında, neopren gaz geçirgenliğine daha fazla direnç gösterir ve 275 Fahrenheit (F) dereceye kadar sıcaklıklarda çalışabilir. Bu kadar yüksek sıcaklıklarda bile neopren fiziksel olarak bozulmaz, bu da onu yüksek sıcaklık uygulamalarında uzun süreli kullanım için doğal kauçuktan daha uygun hale getirir. Isı bozulması meydana geldiğinde, birçok uygulamada olduğu gibi erime veya gerilme şeklinde kendini göstermez, bunun yerine sertleşme gösterir. Aynı zamanda ateşe dayanıklıdır.

Neopren soğuğa da dayanıklıdır. Yüksek ısıda çalışabilmesine rağmen, neopren -50 Fahrenheit dereceye kadar da dayanır. Bununla birlikte, 0 Fahrenheit derecenin altındaki sıcaklıklarda çalışırken, neopren giderek sertleşecek ve -50 F dereceye ulaştığında çoğu uygulama için işlevsiz hale gelecektir.

Yaygın Neopren Kauçuk Uygulamaları ve Kullanım Alanları

Neopren, çeşitli kullanışlı özellikleri nedeniyle bir dizi endüstride bulunabilir. Uygulamaları şunları içerir: Endüstriyel, Elektrik ve Eletronik, Güvenlik Ekipmanları, Denizcilik, Otomotiv, Medikal, Ambalaj, İnşaat.

VMQ (SİLİKON)

Silikon Kauçuk (VMQ) Nedir?

Silikon kauçuk, birçok endüstriyel kauçuk türünden biridir. Hem plastik hem de kauçuktan esneklik ve sıcaklık direnci gibi özellikler alan bu malzeme, havacılıktan tıbba ve inşaat amaçlarına kadar çeşitli uygulamalarda kullanılmasına olanak tanıyan levha, tüp, sıvı ve diğer formlarda gelir.

Silikon Kauçuk Türleri

Silikon ve oksijen tabanı üzerine inşa edilen (plastiğin daha az kararlı olan karbon ve hidrojen tabanının aksine) organik molekül grupları (metil dahil) silikon kauçuğa esneklik kazandırır. Silikon kauçuğun, kullanıldığı uygulamaya bağlı olarak farklılık gösteren özelliklere sahip çeşitli varyantları vardır. Farklı silikon grupları şunlardır: Metil grupları, Metil Vinil grupları, Metil Fenil grupları, Flouro-vinil ve metil grupları.

Silikon kauçuk varyasyonları aileleri arasında, işleme yöntemine bağlı olarak üç ana silikon kauçuk formu vardır: sıvı, oda sıcaklığında vulkanize ve yüksek sıcaklıkta vulkanize. Şunları içerir: Sıvı silikon kauçuk, RTV (oda sıcaklığında vulkanize) silikon kauçuk, Katı veya HTV (yüksek sıcaklıkta vulkanize) silikon kauçuk.

Silikon Kauçuk Özellikleri

Silikon kauçuğun en güçlü mekanik özellikleri sıcaklık direnci ve esnekliğidir. Bu malzeme, çeşidine bağlı olarak kırılgan hale gelmeden veya erimeden önce -150 derece ile 550 derece F arasındaki sıcaklıklara dayanabilir. Çekme mukavemeti 200 ila 1500 PSI arasındadır ve maksimum uzaması %700’dür, bu da kauçuk için son derece iyidir. Kimyasal olarak çoğu plastikten daha inert, yapışmaz ve leke tutmaz olduğundan, tüketici ve endüstriyel yiyecek ve içecek uygulamalarında bulunabilir. Sünger formunda, silikon kauçuk titreşimi ve gürültüyü azaltırken hafiftir, bu nedenle ulaşımda da kullanılır.

Silikon Kauçuk Uygulamaları ve Kullanım Alanları

Silikon kauçuk, tek başına ya da diğer malzemelerle birlikte birçok sektörde kullanılmaktadır: Eletronik, İnşaat, Otomotiv, Medikal.

Floro elastomerler FKM

Florolastomerlerin Özellikleri

Floroelastomerler, yüksek sıcaklıklarda sürekli kullanım için uygun olan yüksek oranda florlanmış polimerlerdir. Kopolimer ve terpolimerler de dahil olmak üzere çeşitli kaliteler mevcuttur. En yaygın kaliteler tetrafloroetilen, hekzafloropropilen ve viniliden florürden oluşur.

Floroelastomerler mükemmel ısı ve alev direncine ve yaşlanmaya, ozona, oksitleyicilere, yağlara ve birçok kimyasala karşı olağanüstü dirence sahiptir. Ayrıca düşük gaz geçirgenliğine ve düşük sıkıştırma setine sahiptirler.

Fluoreolastomer Uygulamaları ve Kullanım Alanları

Floroelastomer bileşikleri kimya, otomotiv ve enerji endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle zorlu ortamlarda çalışan hortumlar, diyaframlar, akümülatör mesaneleri, contalar, O-ringler ve keçeler için kullanılırlar.

FKM’lerin tipik servis sıcaklığı -20°C (-5°F) ile +230°C (+445°F) arasındadır. Bununla birlikte, kısa bir süre için 300°C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilirler. Bununla birlikte, yüksek hizmet sıcaklıklarında FKM’ler zayıftır, bu nedenle tasarım herhangi bir yüksek yükü önlemelidir.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir